Αγαπητέ Νεοσύλλεκτε

Αγαπητέ νεοσύλλεκτε,

Έφτασε η στιγμή που και εσύ πρέπει να εκπληρώσεις τη στρατιωτική σου θητεία. Πιθανότατα να σε έπιασε ένα άγχος γι’ αυτό το άγνωστο που έρχεται ξαφνικά στη ζωή σου αλλά δε χρειάζεται να φοβάσαι τίποτα γιατί σε αυτό εδώ το άρθρο θα σου δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις το πρώτο διάστημα της προσαρμογής.

Αρχικά,  να μη σκέφτεσαι πως θα περάσεις τις ίδιες εμπειρίες με κάποιον άλλον που έχει πάει στρατό πριν από εσένα. Στον στρατό η κάθε ΕΣΣΟ είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες.

 

Η πρώτη μέρα

Μόλις περάσεις την πύλη του στρατοπέδου καλό είναι να ξεκινήσεις να γνωρίζεσαι με τους υπόλοιπους φαντάρους. Κάνοντας αυτό, θα δεις πόσο γρήγορα θα ξεχαστείς αλλά και πόσο γρήγορα θα περάσει η ώρα την πρώτη μέρα αλλά και τις υπόλοιπες μέρες της βασικής σου εκπαίδευσης. Αφού τελειώσεις από τους απαραίτητους ελέγχους, θα σου δώσουν το σακίδιο με τα απαραίτητα ρούχα για το υπόλοιπο της θητείας σου. Σε περίπτωση που υπηρετήσεις στον στρατό ξηράς, να ξέρεις πως  τα ρούχα αυτά πρέπει να τα επιστρέψεις  στο τέλος της θητείας σου.

 

Ύπνος

Μη σκέφτεσαι ότι δεν θα μπορείς να κοιμάσαι εύκολα στον θάλαμο. Από τη στιγμή που θα ξυπνάς νωρίς, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα δυσκολευτείς να κλείσεις τα μάτια σου και να σε πάρει αμέσως ο ύπνος. Να έχεις οπωσδήποτε μαζί σου υπνόσακο και ένα κάλυμμα, τα οποία θα σε γλιτώσουν από το να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε φορά που θες να πάρεις έναν υπνάκο. Μην ξεχάσεις τον φακό για να μπορείς να βλέπεις στους διαδρόμους τη νύχτα, σε περίπτωση που χρειαστεί να φορέσεις τις σαγιονάρες σου και να πας στο μπάνιο ή να βρεις κάτι από το κλειδωμένο με λουκέτο σακίδιό σου.

 

Εγερτήριο και πρωινό ξύπνημα

Ίσως ένα από τα πράγματα που θα δυσκολευτείς να συνηθίσεις είναι ο ήχος από το εγερτήριο και το πρωινό ξύπνημα. Ένα tip για να μην αγχωθείς και να προλάβεις να είσαι έτοιμος πριν την ώρα σου είναι να βάλεις ξυπνητήρι στο κινητό σου ένα τέταρτο νωρίτερα από το εγερτήριο, να πάρεις την πετσέτα και το νεσεσέρ σου με τα απαραίτητα είδη υγιεινής, ώστε να έχεις ξυριστεί πριν σηκωθούν οι υπόλοιποι φαντάροι.

 

Εκπαίδευση

Στη διάρκεια της μέρας  οι αξιωματικοί θα σας δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και θα σας εκπαιδεύουν κατάλληλα όπως προβλέπεται να γίνεται καθ όλη τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης. Μην τρομάζεις στην ιδέα της εκπαίδευσης, δεν θα κάνεις  κάτι πάνω από τις δυνάμεις σου. Κανένας αξιωματικός δεν θέλει το κακό σου. Παρόλα αυτά τις μέρες που θα κάνει ζέστη καλό είναι έχεις μαζί επιπλέον μπλουζάκια για να αλλάξεις σε περίπτωση που ιδρώσεις. Επίσης να δέσεις τα μπατζάκια του παντελονιού σου με λαστιχάκια γιατί θα σε ενοχλεί όταν θα βγαίνουν συνέχεια έξω από τα άρβυλα. Αν φοράς και πρώτη φορά, τότε  μην ξεχάσεις να βάλεις πάτους οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να μην τραυματίσεις τα πόδι σου.

 

Ώρα για το γεύμα.

Θα έχεις ακούσει από πολλούς για το φαγητό του στρατού ότι δεν είναι και το πιο νόστιμο. Σίγουρα δεν είναι ίδιο με το φαγητό που τρως στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο αλλά σε γενικές γραμμές  είναι  αξιοπρεπέστατο. Μπορείς να έχεις δικά σου μαχαιροπίρουνα ώστε να μη βρεθείς ποτέ με άδεια χέρια.

 

Σκοπιά

Η πιο παρεξηγημένη υπηρεσία είναι η σκοπιά. Σκέψου απλά πως είσαι μόνος σου, δεν έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου και έχεις όλο αυτό το διάστημα να σκεφτείς ότι θέλεις. Όταν τελειώσεις με τον στρατό θα αναπολείς την ηρεμία που έβρισκες όταν έκανες την σκοπιά. Να ρίχνεις και καμία ματιά τριγύρω και ποτέ να μην σε πάρει ο ύπνος. Τις κρύες μέρες του χειμώνα να φοράς σκουφίκασκόλ και γάντια. Να περπατάς και λίγο όμως, μην είσαι τελείως ακίνητος. Η κίνηση σε συνδυασμό με τα κατάλληλα ισοθερμικά  ρούχα και ισοθερμικές κάλτσες θα κρατάει τη θερμοκρασία του σώματός σου σταθερή.

Ελπίζω να σου φάνηκαν χρήσιμες αυτές  οι συμβουλές. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή.

 

 

 Καλή Θητεία!!!

www.armynavy.gr